Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 91)

 

Gider Vergileri Genel Tebligi (Seri No: 91)

(01.03.2017) 
 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

Gider Vergileri Genel Tebligi (Seri No: 91)

 

 

Amaç


BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanimlar

 

MADDE 1 - (1) Bu Tebligin amaci, 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayili Ödeme  ve Menkul Kiymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluslari Hakkinda Kanun uyarinca BDDK’dan alinan faaliyet izni ile faaliyet gösteren ve bu Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunan elektronik para ve ödeme kuruluslari ile bu kuruluslarin sube veya temsilcilerince yapilan ödeme hizmetlerinin vergilendirilmesine iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Teblig, 6493 sayili Kanun uyarinca BDDK’dan alinan faaliyet  izni ile faaliyet gösteren ve bu Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunan elektronik para ve ödeme kuruluslari ile bunlarin sube ve temsilcilerinin vergilendirilmesini kapsar.

Tanimlar

MADDE 3 - (1) Bu Tebligde geçen;

a)    BDDK: Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,

b)    BSMV: Banka ve sigorta muameleleri vergisini,

c)    KDV: Katma deger vergisini,

ç) Elektronik para, elektronik para ihraci, elektronik para kurulusu, ödeme hizmeti, ödeme hizmeti kullanicisi, ödeme kurulusu, sube ve temsilci kavramlari 6493 sayili Kanun ile bu Kanuna dayanilarak çikarilan ikincil mevzuattaki tanimlari

ifade eder.

 

IKINCI BÖLÜM

Genel Esaslar

 

Elektronik para ve ödeme kuruluslarinin mükellefiyeti ve matrah

MADDE 4 - (1) 6493 sayili Kanun uyarinca esas itibariyle BDDK tarafindan verilen izin çerçevesinde ve bu Kurum denetimine tabi olarak gerçeklestirilen ödeme hizmetleri, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayili Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinin ikinci fikrasinda belirtilen banka muamele ve hizmetlerinden oldugundan, bu islemleri anilan maddenin üçüncü fikrasina göre esas istigal konusu olarak yapan elektronik para ve ödeme kuruluslarinin banker kapsaminda BSMV mükellefiyeti dogar.

(2)                Elektronik para ve ödeme kuruluslari tarafindan ödeme hizmeti kullanicisina verilen hizmet nedeniyle tahsil edilen komisyon, ücret vb. tutarlarin tamaminin vergilendirilmesi esastir. Komisyon tutarinin bir kisminin yurt disinda veya yurt içinde yerlesik bir kurulusa aktarilmasinin BSMV matrahina etkisi bulunmaz.

(3)                 Ödeme hizmetlerinde, elektronik para ve ödeme kuruluslari tarafindan diger mükelleflere  islemle  dogrudan   baglantili   olarak   hesaplanip   islem   basina  aktarilan   bir

 

komisyon tutari bulunmasi halinde bu tutar lehe alinan paranin hesabinda islem maliyeti olarak dikkate alinabilir. Ancak islem aninda ortaya çikmayan veya islem aninda ortaya çikmakla birlikte tutari net bir sekilde hesaplanamayan maliyet unsurlari lehe alinan paranin hesabinda dikkate alinmaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ödeme Hizmetlerinin Vergilendirilmesi Sanal POS hizmetlerinde vergilendirme ve matrah

MADDE 5 - (1) 6493 sayili Kanunun 12 nci maddesinin 1 numarali fikrasi kapsaminda gerçeklestirilen sanal POS hizmetinde ödeme kurulusu tarafindan lehe alinan paralar üzerinden BSMV hesaplanmasi gerekir.

(2) Ödeme kurulusunun tahsil ettigi komisyonun belli bir kismini hizmet aldigi bankaya aktarmasi halinde bu tutar lehe alinan paranin hesabinda islem maliyeti olarak dikkate alinabilir.

Örnek: Bay (A), ödeme kurulusu ile anlasmali bir alisveris magazasindan 200 TL tutarinda bir mal almistir. Bu islem nedeniyle ödeme kurulusu alisveris magazasina verdigi sanal POS hizmeti nedeniyle bu magazadan 10 TL komisyon tahsil etmis olup, bu tutarin 6 TL’sini verdigi hizmetten dolayi Bay (A)’nin POS bankasina komisyon olarak aktarmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun lehe aldigi 4 TL üzerinden BSMV hesaplamasi, POS bankasinin da ödeme kurulusunca kendisine aktarilan 6 TL üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Elektronik para ihracina iliskin ödeme hizmetlerinde vergilendirme ve matrah MADDE  6  -  (1)  6493  sayili  Kanunun  12   nci  maddesinin  1  numarali       fikrasi

kapsaminda islem yapan elektronik para kurulusunun ödeme hizmeti kullanicisiyla yapmis oldugu anlasma uyarinca tahsil ettigi komisyon tutarlari üzerinden BSMV hesaplanmasi gerekir.

Örnek: Bay (A), elektronik para kurulusu ile anlasmali bir alisveris magazasinin internet sitesinden 200 TL tutarinda bir mal almis olup, bu islem nedeniyle elektronik para kurulusu söz konusu magazadan 10 TL komisyon tahsil etmistir. Elektronik para kurulusu tarafindan bu islem için tahsil edilen 10 TL tutarindaki komisyon üzerinden BSMV hesaplanmasi gerekir.

(2)  6493 sayili Kanunun 18 inci maddesinin 5 numarali fikrasi uyarinca elektronik parayi ihraç eden kurulusun sadece kendi magaza aginda, sadece belirli bir mal veya hizmet grubunun satin alinmasinda veya yapilan bir anlasma sonucunda sadece belirli bir hizmet aginda kullanilabilen ön ödemeli araçlar bu Kanun kapsami disinda sayildigindan mezkur Kanun kapsaminda olmayan söz konusu elektronik para ihracina iliskin ödeme hizmetlerini sunan kisilerin BSMV mükellefiyeti olusmaz.

Para havalesi hizmetlerinde vergilendirme ve matrah

MADDE 7 - (1) 6493 sayili Kanunun 12 nci maddesinin 1 numarali fikrasi kapsaminda gerçeklestirilen ve isleme iliskin komisyon tutarinin gönderenden tahsil edildigi ödeme hizmetine iliskin olarak;

(a)               Türkiye'den yurt disina dogrudan kendisine bagli subeler araciligiyla yapilacak para havalesi islemlerinde, ödeme kurulusunun subelerinin tahsil ettigi komisyon tutarinin tamami üzerinden ödeme kurulusu tarafindan BSMV hesaplanmasi gerekir.

 

Örnek: Bay (B), yurt disinda yasayan ogluna ödeme kurulusunun subesi    araciligiyla

1.000 TL göndermis, sube bu islem için ayrica 10 TL komisyon tahsil etmistir. Buna göre, subenin tahsil ettigi 10 TL üzerinden ödeme kurulusunca BSMV hesaplanmasi gerekir.

(b)             Türkiye'den yurt disina yapilacak para havalesi islemlerinde, isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olan bir kisi olmasi halinde; yurt içindeki temsilcinin kendi payina düsen komisyon tutari üzerinden, ödeme kurulusunun ise yurt içindeki temsilcinin kendi payina düsen komisyonu kestikten sonra kendisine aktarilan komisyon tutari üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Örnek: Bayan (C), yurt disinda yasayan kizina ödeme kurulusunun temsilcisi (B) Bankasi araciligiyla 1.000 TL göndermis, banka bu islem için 10 TL komisyon tahsil etmistir. Banka tahsil ettigi komisyonun 3 TL’sini keserek 7 TL’sini ödeme kurulusuna aktarmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun lehe aldigi 7 TL üzerinden BSMV hesaplamasi  gerekmektedir. Bankanin ise ödeme kurulusuna aktardigi tutar disinda kalan 3 TL üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

(c)             Türkiye'den yurt disina yapilacak para havalesi islemlerinde, isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olmayan bir kisi olmasi halinde; yurt içindeki temsilcinin kendi payina düsen komisyon tutari üzerinden KDV, ödeme kurulusunun ise yurt içindeki temsilcinin kendi payina düsen komisyonu kestikten sonra kendisine aktarilan komisyon tutari üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Örnek: Bayan (D), yurt disinda yasayan kardesine ödeme kurulusunun temsilcisi BSMV mükellefi olmayan (K) A.S. araciligiyla 1.000 TL göndermis, (K) A.S. bu islem için 10 TL komisyon tahsil etmistir. (K) A.S. tahsil ettigi komisyonun 3 TL’sini keserek 7 TL’sini ödeme kurulusuna aktarmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun lehe aldigi 7 TL üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir. (K) A.S.’nin ise ödeme kurulusuna aktardigi tutar disinda kalan 3 TL üzerinden KDV hesaplamasi gerekir.

(ç) Yurt disindan Türkiye'ye yapilacak para havalesi islemlerinde havale tutarinin ödeme kurulusundan veya subesinden çekilmesine bagli olarak yurt disindan aktarilacak komisyon tutari üzerinden ödeme kurulusunca BSMV hesaplanmasi gerekir.

Örnek: Yurt disinda yasayan Bay (A), Türkiye’de yasayan esine ödeme kurulusu araciligiyla 1.000 TL göndermis, yurt disindaki kurulus bu isleme iliskin olarak ödeme kurulusuna 6 TL komisyon aktarmistir. Bay (A)’nin esi 1.000 TL’yi ödeme kurulusunun subesinden çekmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun tahsil ettigi 6 TL üzerinden BSMV hesaplanmasi gerekir.

(d)            Yurt disindan Türkiye'ye yapilacak para havalesi islemlerinde, isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olan bir kisi olmasi halinde; yurt içindeki temsilcinin ödeme kurulusunca kendisine aktarilan komisyon tutari üzerinden, ödeme kurulusunun ise temsilciye aktaracagi komisyon tutari disinda kendisine kalan tutar üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

(e)            Yurt disindan Türkiye'ye yapilacak para havalesi islemlerinde, isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olmayan bir kisi olmasi halinde; yurt içindeki temsilcinin ödeme kurulusunca kendisine aktarilan komisyon tutari üzerinden KDV, ödeme kurulusunun ise temsilciye aktaracagi komisyon tutari disinda kendisine kalan tutar üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

(f)             Yurt içinden yurt içine yapilacak para havalesi islemlerinde, isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olmayan bir kisi olmasi halinde; yurt içindeki temsilcinin kendi payina  düsen  komisyon  tutari  üzerinden  KDV,  ödeme  kurulusunun  ise  yurt        içindeki

 

temsilcinin payina düsen komisyon haricindeki kendisine kalan komisyon tutari üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Örnek: Ankara’da yasayan Bay (A), Istanbul’da yasayan kardesine ödeme kurulusunun temsilcisi BSMV mükellefi olmayan (Y) A.S. araciligiyla 1.000 TL   göndermis,

(Y) A.S. bu islem için 10 TL komisyon tahsil etmistir. (Y) A.S. tahsil ettigi komisyonun 3 TL’sini keserek 7 TL’sini ödeme kurulusuna aktarmistir. Ödeme kurulusu da kendisine aktarilan 7 TL’nin 3 TL’sini paranin çekilecegi Istanbul’daki BSMV mükellefi olmayan (Z) A.S.’ye aktarmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun lehe aldigi 4 TL üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir. (Y) ve (Z) A.S.’nin ise 3’er TL üzerinden KDV hesaplamalari gerekir.

(2) Isleme iliskin komisyon tutarinin alicidan tahsil edilmesi halinde de bu maddenin birinci fikrasinda yapilan açiklamalar çerçevesinde islem yapilacagi tabiidir.

Mobil ödeme hizmetlerinde vergilendirme ve matrah

MADDE 8 - (1) 6493 sayili Kanunun 12 nci maddesinin 1 numarali fikrasi kapsaminda gerçeklestirilen elektronik haberlesme hizmetleri araciligiyla sunulan mobil ödeme hizmetlerinde ödeme kuruluslarinca lehe alinan paralar üzerinden BSMV  hesaplanmasi gerekir.

(2) Komisyon tutarinin bir kisminin ödeme kurulusunca baska bir kurulusa aktarilmasi halinde söz konusu tutar lehe alinan paranin hesabinda islem maliyeti olarak dikkate alinabilir.

Örnek: Bayan (A), bir alisveris magazasinin internet sayfasi üzerinden mobil ödeme seçenegi ile 100 TL tutarinda bir mal almistir. Ödeme kurulusu alisveris magazasi ile yaptigi anlasma uyarinca alisveris magazasindan mal satisina iliskin aracilik hizmeti nedeniyle 5 TL komisyon keserek, kalan 95 TL’yi alisveris magazasinin hesabina aktarmistir. Buna göre, ödeme kurulusunun lehe aldigi 5 TL üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Fatura ödemelerine aracilik hizmetlerinde vergilendirme ve matrah

MADDE 9 - (1) 6493 sayili Kanunun 12 nci maddesinin 1 numarali fikrasi kapsaminda gerçeklestirilen fatura ödemelerine aracilik hizmetlerinde ödeme kuruluslarinca fatura ödemesini yapandan ve/veya faturaya bagli alacagini tahsil edenden lehe alinan tutar üzerinden BSMV hesaplanmasi gerekir.

(2) Isleme aracilik eden temsilcinin BSMV mükellefi olmayan bir kisi olmasi halinde temsilci tarafindan kendi payina düsen komisyon tutari üzerinden KDV hesaplanmasi gerekir. Ödeme kurulusunun ise temsilci tarafindan kendisine aktarilan komisyon tutari üzerinden BSMV hesaplamasi gerekir.

Örnek: Ödeme kurulusunun temsilcisi (Y) A.S. tarafindan 500 TL tutarinda fatura tahsilati için fatura bedeli ve buna iliskin 3 TL komisyon alinmis olup, tahsil edilen komisyon tutarinin 2 TL’si ödeme kurulusuna aktarilmistir. Buna göre, ödeme kurulusu tarafindan 2 TL üzerinden BSMV hesaplanmasi, (Y) A.S. tarafindan da toplam komisyon tutari içindeki kendi payina düsen komisyon tutari olan 1 TL üzerinden KDV hesaplanmasi gerekir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Elektronik para ve ödeme kuruluslarinin subeleri tarafindan verilen ödeme hizmetlerinin beyani

MADDE 10 - (1) 6802 sayili Kanunun 44 üncü maddesinin Bakanligimiza verdigi yetkiye istinaden vergilemede güvenligi ve kolayligi saglamak amaciyla elektronik para ve

 

ödeme kuruluslarinin subeleri tarafindan yapilan islemler dolayisiyla verilmesi gereken Hizmet Vergisi (Banka Muameleleri Vergisi) Beyannamelerinin, genel merkezlerince bagli bulunduklari vergi dairesine verilmesi uygun görülmüstür.

Geçis Hükmü

MADDE 11 - (1) Elektronik para ve ödeme kuruluslarinin bu Tebligin yürürlügünden önce ödeme hizmetlerine iliskin faaliyetleri dolayisiyla açilan sürekli KDV mükellefiyet kayitlarinin bu Tebligin yayimini izleyen ayin sonuna kadar kapatilmasi gerekmektedir.

Yürürlük

MADDE  12 -  (1)  Bu  Teblig  yayim tarihini izleyen aybasindan itibaren    yürürlüge girer.

 

Yürütme

MADDE 13 - (1) Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.

Bilgi paylasildikça artar!